• 23.6. - 1.7. 2017
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE -545 DNI...


    • DO ZAČETKA FESTIVALA
      ŠE -545 DNI...
 
NOVICE

Vasko Atanasovski s poklonom Arsenu Dediću

četrtek

06. 10. 2016

Melem, nov projekt skladatelja in multiinstrumentalista Vaska Atanasovskega, 15. oktobra v mariborski dvorani Union.

Vasko Atanasovski, priznani slovenski multiinstrumentalist in avtor glasbe ter mednarodno uveljavljen umetnik, ki je poleg številnih odmevnih nastopov na Festivalu Lent med drugim vodil tudi tridnevni JazzPodij 2014, se bo 15. oktobra 2016 ob 20. uri predstavil s svojim novim projektom Melem, poklon Arsenu Dediću. 

Vasko Atanasovski v svojem novem projektu »Melem« na sodoben način oživlja glasbene tradicije Balkana. V njegovih skladbah se zrcali stara južnoslovanska duša, iz več kot stoletje starih pesmi pa plete sveže in ganljive zgodbe. Podobno kot v sodelovanju z Vlatkom Stefanovskim in Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije gre tudi tukaj za preplet Vaskove avtorske glasbe in priredb tradicionalnih pesmi, kot so »Stade se cvijeće rosom kititi«, »Teška beše našata razdelba«, »Kad ja pođoh na Bentbašu«, »Kasapsko oro« in drugih. Posebnost priredb je, da so starim napevom dodane nove uvodne melodije, zasedba pa jih izvaja minimalistično in s solističnimi vložki.

 

S pričujočim projektom »Melem«, kar v prevodu pomeni zdravilo, se Atanasovski vrača k svojim koreninam. Prepoznaven zvok saksofona in edinstven vokal nas ob spremljavi kitare in tolkal ponese po poteh nekdanje domovine in širšega Balkana, prav tako pa po poteh nostalgije, nesrečne ljubezni, neskončne ljubezni, večnega hrepenenja in strasti. Trio, ki ga ob Vasku tvorita še izjemen kitarist Dejan Lapanja in virtuozni bobnar Marjan Stanić, je že več let delujoča zasedba, ki se v projektu »Melem« posvečajo akustičnim in prefinjenim glasbenim izvedbam.

Mariborski koncert bo obenem poklon lani preminulemu legendarnemu umetniku Arsenu Dediću, zato bo kot osrednji gost nastopil vrhunski hrvaški pianist, njegov sin Matija Dedić. Skupaj s triom bo zaigral nekaj Arsenovih pesmi v instrumentalni izvedbi. Kot poseben gost pa se jim bo priključil tudi Vaskov sin, Ariel Vei Atanasovski, mladi talentirani violončelist, sicer učenec Konservatorija za glasbo Maribor pri prof. Niku Sajku. 

Saksofonist in skladatelj Vasko Atanasovski, je znan predvsem po sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter mojstrskem pristopu do mnogih glasbenih stilov. S svojo glasbo je prekrižaril že veliko sveta, od Indije, Kitajske, Argentine, ZDA in Evrope, sodeloval pa je z imeni kot so Vlatko Stefanovski, Hindi Zahra, Living Colour, Simone Zanchini, Marc Ribot, Tommy Emmanuel in mnogi drugi.

ZASEDBA:
Vasko Atanasovski, vokal, saksofoni, flavta; Dejan Lapanja, kitara; Marjan Stanić, bobni, tolkala
gosta: 
Matija Dedić, klavir; Ariel Vei Atanasovski, violončelo

»So nekaj najboljšega, kar imamo.« Jaša Lorenčič, Večer

»Vasko Atanasovski Trio je fantastičen! Slišati bi jih moral ves svet.« Zdenko Matoz, Delo

»Glasbeno je Atanasovski, tako rekoč ustvaril, vsaj za naše podnebje, popolnoma nov slog.« Mario Batelić, Radio Študent

Več o dogodku: http://www.nd-mb.si/predstava/predstava/v-atanasovski-melem-poklon-arsenu-dedicu/cHash/16a18039ed5cd9ea0216d15cadbe0d58/ 

Nazaj na Novice