• 23.6. - 1.7. 2017
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE -545 DNI...


    • DO ZAČETKA FESTIVALA
      ŠE -545 DNI...

nedelja

26.06.2016

11:00

do

23:59

Koroška cesta

Živo Mesto

ŽIVA KOROŠKA

11.00             PREVENTIVA - PRIKAZ GAŠENJA / Prostovoljno gasilsko društvo Maribor-Mesto / Prikaz
11.00-19.00  SiTOTICA / Centralna postaja / Razstava
11.00-11.30  PARADA ZASTAVIC / Mažoretni klub Maribor, PGD Maribor-Mesto / Ples
11.00-13.00  USTVARJALNICE MAVRIČNO ČARANJE IN VULKANSKO BRBOTANJE / EKTC Maribor, so. p. / Razstava 
11.00-18.00  ODPRTA VRATA GASILSKEGA MUZEJA / Prostovoljno gasilsko društvo Maribor-Mesto / Predstavitev
11.00-19.00  LOV NA ZAKLAD ŽIVEGA MESTA / Hiša!, Rajzefiber biro / Doživetje
11.00-19.00  KOROŠKA ZASTAVA / Center grafičnih umetnosti / Delavnice
11.00-19.00  IGRALNICA IN USTVARJALNICA ZA OTROKE IN MLADE / MKC Maribor - Kulturni inkubator / Delavnice
11.00-22.00  ODPRTA VRATA FOTOGRAFSKEGA MUZEJA / Fotografski muzej Maribor / Razstava
11.00-23.00  DRUŽENJE PRED GRAMOFONOTEKO / Gramofonoteka / Delavnice, glasba, šport
11.00-23.00  ODKRIJ USE IT / MKC Maribor - Kulturni inkubator / Predstavitev
11.00-24.00  FREAK BIKE YOUNGSTERS (AUT) / Lendwirbel, Gradec / Premična glasbena točka
11.00-24.00  PAPERLABAPP / Lendwirbel, Gradec / Premična razvijalnica fotografij
13.00            PLESOČA ELLA / TanzCompanyELLA / Lendwirbel, Gradec / Plesna predstava
14.00-19.00  POLSTENJE / Soven d.o.o. / Delavnice
14.00            SIRSKI PLESI / Lendwirbel, Gradec / Plesna predstava
14.00-15.00  ŠE POMNITE HELIDON? / Gramofonoteka / DJ večer
15.00            PREVENTIVA - PRIKAZ GAŠENJA / Prostovoljno gasilsko društvo Maribor-Mesto / Prikaz
15.00            MEJNI PREHODI / Lendwirbel, Gradec / Ulično gledališče
15.00-16.00  IZDELAJMO CAMERO OBSCURO / Muzej NO Maribor / Delavnice
15.30  ACT LIKE A GIRL / Gledališko-aktivistična skupina Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj, Pekarna Magdalenske mreže / Predstava
16.00-20.00  AL' SI LOGIK AL' NISI? / EKTC Maribor / Delavnice
17.00-21.00  ULIČNI NOGOMET / Hiša!, GT22 / Šport
18.00            PREVENTIVA - PRIKAZ GAŠENJA / Prostovoljno gasilsko društvo Maribor-Mesto / Prikaz
18.00-22.00  UGM V ŽIVEM MESTU / Umetnostna galerija Maribor / Delavnica
19.00            KULTURA, VEŠ SVOJ DOLG? / Hiša! / Javna okrogla miza
20.00  ZEMLJA JE PLOŠČATA / Umetnostna galerija Maribor / Večerno vodstvo po razstavi
21.00-22.00  STOPTRIK MFF 2016 PREDDOGODEK / Pekarna Magdalenske mreže / Projekcija
21.00             IZVEN STEN@ŽIVO MESTO - BELI ŠUM/Bojler edicije / Centralna postaja / DJ večer
22.00-24.00  VIDEOPOEZIJE / MKC Maribor - Kulturni inkubator / Projekcija

Preventiva - prikaz gašenja

Člani prostovoljnega gasilskega društva Maribor – mesto že od leta 1871 brezplačno in prostovoljno kjerkoli in kadarkoli, ko je to potrebno, opravljajo humano delo za pomoč ljudem v stiskah, kot je gašenje požarov, zaščita in reševanje ljudi, živali in premoženja ter kulturne in naravne dediščine na območju Maribora in širše okolice. V nedeljo bodo za nas demonstrirali prikaz gašenja.

SiTOTICA

Likovna razstava Centralne postaje in Hiše Kulture iz Pivke. Sodelujejo: Mina Fina, Neža Jurman, Tanja Milharčič, Miha Perne, Zoran Pungerčar in Leon Zuodar.

Parada zastavic

Tri skupnosti (Gregorčičeva ulica, Maistrova ulica in Koroška cesta) se bodo poslužile likovne in simbolne kvalitete zastav in izdelale zastave svojega okrožja. Skupaj z mentorjema bodo prebivalci Maribora, živeči v izbranih skupnostih, oblikovali simbol svoje skupnosti in ga umestili v okvir zastave, ki bodo nato umeščene v prostor kot likovna instalacija.

Mavrično čaranje in vulkansko brbotanje

Na Glavnem trgu (pred CEM) bodo potekale eksperimentalnice Vulkansko brbotanje in Mavrično čaranje, preko katerih boste spoznali, da je znanost razburljiva in poučna zabava za vsakogar.

Odprta vrata Gasilskega muzeja

Člani prostovoljnega gasilskega društva Maribor – mesto že od leta 1871 brezplačno in prostovoljno kjerkoli in kadarkoli, ko je to potrebno, opravljajo humano delo za pomoč ljudem v stiskah, ki ga predstavljajo gašenje požarov, zaščita in reševanje ljudi, živali in premoženja ter kulturne in naravne dediščine na območju Maribora in širše okolice. Gasilski muzej, ki se nahaja na Koroški cesti, ima v nedeljo odprta vrata.

Lov na zaklad Živega Mesta

Društvo Hiša! je za mlado, srednje in staro pripravilo Skrivni zaklad! Na ta dan boste samostojno odkrivali pozabljene kotičke okoli stare prometne žile Maribora, morda boste zašli na Lent, morda celo prek Drave, morda.... Uspešne raziskovalke in raziskovalci boste na koncu primerno nagrajeni. :) Na lov!

Odprta vrata Fotografskega muzeja

Fotografski muzej Maribor (del Muzeja narodne osvoboditve Maribor) vas vabi na dan odprtih vrat. V prvem delu muzeja se lahko sprehodite skozi zgodovino po zbirki fotoaparatov zasebnih zbirateljev Marie in Avgusta Bohanec, ki sta mestu Mariboru konec osemdesetih let 20. stoletja podarila zbirko 1100 fotoaparatov in 600 kosov dodatne opreme. V drugem delu je na ogled tudi galerijski del, v katerem predstavljamo naše in tuje fotografske zaklade.

Lov na zaklad

Društvo Hiša! je za mlado, srednje in staro pripravilo Skrivni zaklad! Na ta dan boste samostojno odkrivali pozabljene kotičke okoli stare prometne žile Maribora, morda boste zašli na Lent, morda celo prek Drave, morda.... Uspešne raziskovalke in raziskovalce boste na koncu primerno nagrajeni. :) Na lov!

Koroška zastava

Imate kakšno majico, ki potrebuje preobrazbo? Polepšajte si jo s pomočjo sitotiska in to v prijetnem ambientu ene najstarejših ulic Maribora. Hkrati je to odlična priložnost, da na blago odtisnete svojo vizijo zastave Koroške ceste.

Igralnica in ustvarjalnica

Kulturni Inkubator je prireditveni prostor, s katerim Mladinski kulturni center (MKC) Maribor upravlja od leta 2006. Prostor združuje umetnike, mlade prostovoljce, ustvarjalce in strokovnjake na področju kulture, sociologe in mladinske delavce ter deluje kot prostor razvojnih možnosti; kot galerijski in ustvarjalni prostor za uporabnike in obiskovalce ter kot mladinski center, v katerem potekajo številne dejavnosti s področja informiranja, svetovanja in druženja. MKC za otroke in mladino pripravlja igralnico in ustvarjalnico.

Gramofonoteka

DJ WHO, DJ Urbadur in prijatelji. Razstava Gramofonotekinih vintage svaštarij in ulična košarka.

Odkrij Use-it

USE-IT je turistično-informacijski zemljevid za mlade, ki so ga naredili mladi lokalci. Je brezplačen, nekomercialen, ažuren in neprofiten medij za mlade turiste, študente na študijski izmenjavi in lokalce, ki, zahvaljujoč se USE-IT, dobijo novo perspektivo o svojem mestu. Projekt podpirata Mladinski kulturni center Maribor (MKC) in Hostel Pekarna.

Freak bike youngsters

Ulični glasbeniki na kolesu! Da, to morate videti! Mlad band iz Graza vas bo zabaval v mariborskem mestnem parku in po mestnih ulicah od 11. ure vse do polnoči.

PaperlabApp

Aplikacija papirnatega laboratorija vabi vse, da sodelujejo pri nastanku enega albuma. In bistven element takšnega albuma so družinske fotografije. Ta lahko nastane kar s pomočjo tvojega pametnega telefona (in aplikacije paperlab) in mobilne temnice ter fotopapirja, ki ga izpostavimo svetlobi. Fotografijo lahko opremite s čečkarijami, tekstom in jo prilepite v skupnostni Družinski album.

Plesoča Ella

Plesna skupina ELLA pripoveduje plesne zgodbe, spodbuja razmišljanje in vas popelje v drugi svet.

Polstenje

Polstenje volne ali filcanje je ena od najstarejših tehnik za izdelavo tkanine. Stara je približno 8000 let. Strižena, neobdelana volna se v kombinaciji z vodo in milom in ob močnem drgnjenju začne sprijemati v kompaktno osnovo – polst. Za vse, ki bi se radi naučili polstenja, podjetje Soven d.o.o. organizira učno delavnico polstenja.

Sirski plesi

Graški plesalci bližnjevzhodnih korenin bodo preizkušali plesne sposobnosti Mariborčank in Mariborčanov. Nas je sram zaplesati v javnosti ali nam spretna soplesalka ali soplesalec uspe požgečkati pete? Na ples!

Mejni prehodi

Skozi ulično procesijo se udeleženke/ci znajdejo v zaprtih območjih, ki je dostopno samo za tiste, ki so se prepustili izbiri treh naključno-izbirajočih birokratov. Nihče ne ve, na podlagi katerih meril se tukaj odloča, ampak ena stvar je jasna: Sladkorčke, Masaže, Pozornost in Dostop vedno prejmejo le tiste osebe, ki so izbrane. Provokativna ulična akcija, ki sili k razmisleku. Predstava je v nemškem jeziku.

Izdelajmo camero obscuro

Muzej narodne osvoboditve Maribor nam bo na delavnici prikazal, kako se izdela Camera obscura, najbolj osnovna optična naprava za zajemanje slike. Princip delovanja camere obscure je osnova vsem današnjim fotoaparatom in kameram. Camero obscuro so uporabljali številni umetniki pri realističnih in natančnih izrisih najrazličnejših motivov. Projicirana slika je služila kot osnova številnim slikarskim mojstrovinam.

Act like a girl

Se počutiš nevidno, osamljeno, se ne počutiš kot del sestavljanke? Za več nasvetov se nam pridružite na družinski večerji v nedeljo, 26. junija, ob 15.30 na dvorišču Arhiva. 

Al' si logik al' nisi?

Zabavni potujoči laboratorij se bo ob 16. uri preselil na Glavni trg (v bližino mestne hiše Rotovž), kjer bodo obiskovalci lahko urili možgančke in preizkusili svoje spretnosti reševanja problemov z logično-eksperimentalnimi igrami Al' si logik al' nisi?

Ulični nogomet

Se še spomnite časov, ko avtomobilov na cesti ni bilo veliko in smo se kot otroci igrali kar na cesti? Za vas bomo za kratek čas zaprli Koroško cesto, ki se bo ob 17.00 prelevila v nogometno igrišče.

UGM v Živem Mestu

Na Koroški cesti bosta ob 18.00 potekali dve delavnici. Na prvi bodo obiskovalci skupaj z umetnico iz gline izdelali trinožnik po meri obiskovalca, na drugi pa bodo s čopiči slikali z akrilnimi barvami po veliki roli na tleh. Prvih petdeset ustvarjalcev prejme tudi brezplačne vstopnice za otroške ustvarjalnice v okviru programa Ustvarjalno poletje v UGM.

Zemlja je ploščata

Razstava Zemlja je ploščata predstavlja dela priznanih slovenskih in kitajskih umetnikov. Po razstavi vas bosta popeljali Brigita Strnad, višja kustosinja UGM, in Enea Bronja Gajšek, pedagoginja UGM.

Stoptrik MFF 2016

Vljudno vabljeni na mariborski pred-dogodek edinega evropskega festivala, posvečenega izključno stop motion animaciji.

Beli šum: Bojler edicije

Moare ali Marko Čuš je mlad DJ z večletnimi izkušnjami za mešalno mizo, ki prihaja iz Ptuja. Prva ljubezen je underground, oldschool house, uživa pa tudi v techno ritmih in eksperimentiranju, ki sledi njegovemu navdihu. Žanrsko se udejstvuje še v break in acid zvoke. Med svojim nastopom pa s svojo kolekcijo vinilnih plošč doda še tisti pristni zvok, ki poslušalcu dodatno boža uho in telo.

Videopoezije

V nedeljo bo Mladinski kulturni center (MKC) Maribor za vas izvajal videoprojekcije z videopoezijo.

Ogled dogodka je brezplačen.

S prijazno pomočjo: