• 23.6. - 1.7. 2017
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE -545 DNI...


    • DO ZAČETKA FESTIVALA
      ŠE -545 DNI...

sreda

29.06.2016

19:00

do

21:30

Lent - promenada


Vodni stolp, Glavni trg, Grajski trg


Folklorni festival Folkart

28. FOLKART (KAZ, CRC, SRB)

Folkart je pisana paleta neštetih barv ljudske tradicije z vsega sveta.

Mariborski folklorni festival, letos že 28. po vrsti, je poznan kot eden najvidnejših v svetu folklore. Letošnja pahljača nastopajočih skupin bo zato zelo široka – od Južne Amerike preko Evrope do Azije. Hlad oddaljene Finske bo razgrela strastna Argentina. Bivšo skupno domovino bodo zastopali vedno odlični Srbi, azijski del sveta pa nam bo predstavil mistični Kazahstan. Lepote tihomorskega dela sveta nam bodo pričarali člani skupine iz Fidžija, ki bodo merili moči z vročimi ritmi Kostarike.

Slavnostna otvoritev bo v torek, 28. 6. na Trgu Leona Štuklja, kjer se bodo vse skupine predstavile občinstvu s po dvema plesoma. Še prej pa se bodo folkloristi sprehodili po Lentu v veliki povorki. V sredo, 29. 6. in v četrtek, 30. 6. bo veliko folklornega dogajanja po samem mestu; dopoldan na Grajskem trgu, popoldan v Marpromovi Areni, proti večeru pa ponovno ob reki Dravi po Lentu, pri Jurčkovem odru, ko se bodo nastopi prevesili v večerno rajanje na Glavnem in na Grajskem trgu.

Sobota, 2. julija bo še posebej vesela, glasna in pisana. Z dopoldanskimi nastopi na Grajskem trgu, veliko povorko skozi mesto vse do Europarka pa bodo skupine iz Argentine, Fidžija, Finske, Kazahstana, Kostarike, Srbije in Slovenije vabile na slavnostni zaključek na Trg Leona Štuklja, kjer bodo še zadnjič v tem letu odplesale vsaka po dva najboljša plesa za zvesto občinstvo. Folklorni teden bo ob nabrežju reke Drave zaokrožil veličasten ognjemet!

KAZAHSTAN

Tugan Zher in Alkisa, Petropavlovsk

Iz dežele širnih step, domovanja mongolskih prednikov, katerih vodja je bil sam Džingiskan, iz dežele burne zgodovine, iz dežele ogromnega naravnega bogastva ter dih jemajoče lepote k nam prihaja zanimiv folklorni ansambel, ki navdušuje z izjemnimi predstavami, polnimi živahnosti in akrobacij. Spremlja jo edinstven glasbeni orkester.

KOSTARIKA

Inspiraciones CostarricensesSan José

To majhno, a čudovito deželo je Krištof Kolumb poimenoval Costa Rica – bogata obala. Časi španskega kolonializma so minili relativno mirno, zato je to danes urejena in stabilna država. Njeni prebivalci veljajo za ene izmed najsrečnejših ljudi na planetu, kar se odraža tudi skozi plese in glasbo skupine, ki prinaša le veselje. Svojo deželo že od leta 2004 uspešno zastopa po festivalih širom sveta.

SRBIJA

KUD Zora, Beograd

Ljudska plesna skupina Zora je bila ustanovljena leta 1992, v Beogradu. ZORA pomeni zgodnjo jutranjo zarjo, eno najlepših obdobij dneva. Predano in resno delo strokovnjakov že z otroki in mladimi jih je pripeljalo do statusa ene najboljših skupin v Srbiji. Skozi leta so sodelovali na več kot 1000 koncertih in več kot 50 mednarodnih folklornih festivalih.

Ogled dogodka je brezplačen.

S prijazno pomočjo: