• 23.6. - 1.7. 2017
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE -545 DNI...


    • DO ZAČETKA FESTIVALA
      ŠE -545 DNI...

JULIJA VRABEC, klarinet ● MONIKA BABIČ, oboa

Prvonagrajenci tekmovanja TEMSIG 2016

Julija Vrabec, klarinet

Nika Tkalec, klavir Akademija za glasbo Ljubljana Mentor: Jože Kotar

Spored:

Johannes Brahms: Sonata za klarinet in klavir v f-molu, op. 120, št. 1
Charles-Marie Widor: Introdukcija in Rondo ​

Julija Vrabec se je rodila leta 1995 v Ljubljani. Nižjo glasbeno izobrazbo ter Umetniško gimnazijo je dokončala pod mentorstvom profesorja Boruta Vatovca v Kopru, sedaj pa obiskuje 2. letnik Akademije za glasbo Ljubljana pod mentorstvom profesorja Jožeta Kotarja. Že od nižje glasbene šole dosega visoke rezultate na mednarodnih tekmovanjih, kot so Euritmia, Carlino, Krško, Emona, Svirel ter Temsig, na katerem je poleg prvega mesta prejela tudi posebno nagrado za najbolj obetavnega mladega tekmovalca.

V času izobraževanja na Akademiji za glasbo Ljubljana je dosegla dve prvi mesti na državnem tekmovanju Temsig (2015 s kvartetom klarinetov A vista in 2016 solistično), prvo mesto v svoji kategoriji na mednarodnem tekmovanju Svirel in se uvrstila v polfinale prvega mednarodnega tekmovanja klarinetistov Bela Kovacz na Madžarskem. Udeležuje se seminarjev priznanih klarinetistov, kot so Sabine Meyer, Francois Benda, Charles Neidich, Milan Rericha, Paolo Beltramini, Stefan Harg, Robert Spring, Bertram Egger, Lars Wouters in ostali. Nastopila je v okviru koncertnih ciklov Prisluhnimo v križankah, Mladi mladim, Dobimo se na Magistratu, GM oder ter festivalih Ljubljana, Imago, Lent, Biennalu sodobne glasbe v Kopru, Svetovnih glasbenih dnevih v Ljubljani ter Slowindovi pomladi.

Je članica kvarteta klarinetov A vista, sodeluje pa tudi v pihalnem in simfoničnem orkestru Akademije za glasbo Ljubljana, produkciji oper AG, studiu za sodobno glasbo, ansamblu sodobne glasbe Microsonus ter različnih umetniških komornih in orkestrskih projektih v okviru Akademije za glasbo Ljubljana. Letos je tudi uspešno opravila avdicijo in postala članica Mediteranskega mladinskega orkestra (MYO) v prihajajoči sezoni.

 

Monika Babič, oboa

Nika Tkalec, klavir Akademija za glasbo Ljubljana Mentor: Matej Šarc

Spored:

Georg Friedrich Händel: Sonata za oboo in basso continuo v B-duru, HWV 357
I. Allegro
II. Grave
III. Allegro

Robert Schumann: Tri romance za oboo in klavir op. 94
I. Nicht schnell (Ne hitro)
II. Einfach, innig (Preprosto in iskreno)
III. Nicht schnell (Ne hitro)

Henri Dutilleux: Sonata za oboo in klavir
I. Aria: Grave
II. Scherzo: Vif
III. Final: Assez allant

Oboistka Monika Babič je študentka 1. letnika magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Z osmimi leti je pričela z učenjem igranja oboe na Glasbeni šoli Koper. Leta 2012 je z odliko maturirala na Umetniški gimnaziji v Kopru pri profesorici Bredi Hartman in pričela s študijem na Akademiji za glasbo Ljubljana v razredu profesorja Mateja Šarca.

Leta 2004, 2006, 2010 in 2013 je prejela zlato plaketo tako na regijskem kot na državnem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG). V šolskem letu 2006/2007 ji je Glasbena šola Koper podelila nagrado Zlati violinski ključ, ki jo podeljujejo najuspešnejšim učencem šole.

V koncertni sezoni 2014 Akademije za glasbo Ljubljana je bila izbrana za izvedbo solističnega recitala, letos se je predstavila pa tudi kot solistka s kitarskim orkestrom AG.

Vredno je omeniti tudi letošnji TEMSIG (2016), na katerem je prejela zlato plaketo ter prvo nagrado in pa posebno nagrado - izvedbo solističnega koncerta z Orkestrom Slovenske filharmonije. Na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu je aprila prav tako prejela prvo nagrado.

Izobraževala se je na glasbenih festivalih doma in v tujini. Večkrat se je udeležila mojstrskih tečajev v Sloveniji, Nemčiji, Švici, Franciji, Črni gori in Italiji, kjer se je izobraževala pri mednarodno priznanih oboistih, med katerimi so Albrecht Mayer, Emanuel Abbuhl, Simon Fuchs, Christian Wetzel, Christian Schmitt, Max Artved, Clara Dent.

Uspešno je opravila avdicijo za orkester Deutsch-Skandinavische Jugend- Philharmonie, s katerim je v začetku leta 2015 igrala v dvorani Berlinske Filharmonije. Večkrat igra z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Policijskim orkestrom kot substitutka in redno sodeluje tudi z drugimi orkestri, s katerimi se je predstavila že tudi kot solistka.

V sodelovanju s tekmovanjem TEMSIG.

S prijazno pomočjo: