• 23.6. - 1.7. 2017
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE -545 DNI...


    • DO ZAČETKA FESTIVALA
      ŠE -545 DNI...

četrtek

30.06.2016

19:30

Miklavž - Športna dvorana

Folklorni festival Folkart

28. FOLKART (KAZ)

Folkart je pisana paleta neštetih barv ljudske tradicije z vsega sveta.

Mariborski folklorni festival, letos že 28. po vrsti, je poznan kot eden najvidnejših v svetu folklore. Letošnja pahljača nastopajočih skupin bo zato zelo široka – od Južne Amerike preko Evrope do Azije. Hlad oddaljene Finske bo razgrela strastna Argentina. Bivšo skupno domovino bodo zastopali vedno odlični Srbi, azijski del sveta pa nam bo predstavil mistični Kazahstan. Lepote tihomorskega dela sveta nam bodo pričarali člani skupine iz Fidžija, ki bodo merili moči z vročimi ritmi Kostarike.

Slavnostna otvoritev bo v torek, 28. 6. na Trgu Leona Štuklja, kjer se bodo vse skupine predstavile občinstvu s po dvema plesoma. Še prej pa se bodo folkloristi sprehodili po Lentu v veliki povorki. V sredo, 29. 6. in v četrtek, 30. 6. bo veliko folklornega dogajanja po samem mestu; dopoldan na Grajskem trgu, popoldan v Marpromovi Areni, proti večeru pa ponovno ob reki Dravi po Lentu, pri Jurčkovem odru, ko se bodo nastopi prevesili v večerno rajanje na Glavnem in na Grajskem trgu.

Sobota, 2. julija bo še posebej vesela, glasna in pisana. Z dopoldanskimi nastopi na Grajskem trgu, veliko povorko skozi mesto vse do Europarka pa bodo skupine iz Argentine, Fidžija, Finske, Kazahstana, Kostarike, Srbije in Slovenije vabile na slavnostni zaključek na Trg Leona Štuklja, kjer bodo še zadnjič v tem letu odplesale vsaka po dva najboljša plesa za zvesto občinstvo. Folklorni teden bo ob nabrežju reke Drave zaokrožil veličasten ognjemet!

KAZAHSTAN

Tugan Zher in Alkisa, Petropavlovsk

Iz dežele širnih step, domovanja mongolskih prednikov, katerih vodja je bil sam Džingiskan, iz dežele burne zgodovine, iz dežele ogromnega naravnega bogastva ter dih jemajoče lepote k nam prihaja zanimiv folklorni ansambel, ki navdušuje z izjemnimi predstavami, polnimi živahnosti in akrobacij. Spremlja jo edinstven glasbeni orkester.

Ogled dogodka je brezplačen.

S prijazno pomočjo: