• 23.6. - 1.7. 2017
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE -545 DNI...


    • DO ZAČETKA FESTIVALA
      ŠE -545 DNI...

nedelja

26.06.2016

21:00

GT22

Film, Pogovor

Vlado Škafar: MAMA

Vlado Škafar, Slovenija / Italija / BiH, 2016, 93 min

Avtor: Vlado Škafar
Fotografija: Marko Brdar
Montaža: Jelena Maksimović, Vlado Škafar
Glasba: Mater Vladimírja Godárja v izvedbi Ive Bittove, Ribbon Bow v izvedbi Karen Dalton
Zvok: Julij Zornik
Producent (Slovenija): Frenk Celarc
Direktorica filma (Slovenija): Petra Vidmar
Producent (Italija): Igor Prinčič
Pridružena producentka: Amra Bakšić Čamo
Pridružen producent: Boris Peric
Produkcija: Gustav film, Transmedia, SCCA/pro.ba, Arch Production

Igrajo: Nataša Tič Ralijan, Vida Rucli, Gabriella Ferrari, Pierluigi Di Piazza

Distribucija v Sloveniji: Gustav film

Tretji del »trilogije o bolečini in lepoti« je filmska pesem o mami in hčeri. Mati odpelje hčer v tujo deželo in jo zapre v hišo v odročni vasici. Čeprav med seboj ne govorita, je jasno, da ima hči samouničevalne težnje. Potovanje, ki se začne kot materin poskus, da bi rešila svojega otroka, postane vse bolj čarobna duhovna pustolovščina, na kateri mati znova prebudi življenje v sebi. Film Mama je doživel svetovno premiero v sekciji Svetla prihodnost filmskega festivala v Rotterdamu.

»Če za Mamo rečemo, da je igrani film, in ga bodo šli zato gledat ljudje, ki imajo radi igrane filme, bodo lahko razočarani. Izraz lirski ga opiše bolje. Vedno so me najbolj privlačili filmi, ki so iskali svojo pot, ki niso igrali po pravilih igranega filma in se niso obremenjevali z oznakami; ki so bili svobodni. Vedno sem jih rad gledal, ker sem se potem tudi sam lahko počutil svobodnega.« Vlado Škafar

Vlado Škafar je avtor kratkih filmov Stari most (1998) in Nočni pogovori z Mojco (2008) ter celovečercev Peterka: leto odločitve (2003), Otroci (2008), Oča (2010) in Deklica in drevo (2012). Oča je prvi slovenski film, ki je bil izbran v program Mednarodni teden kritike na Filmskem festivalu v Benetkah, prikazan je bil na več kot petdesetih filmskih festivalih po vsem svetu in prejel osebno nagrado Aleksandra Sokurova na festivalu Voices v Vologdi. Vlado Škafar je bil nekoč dejaven kot filmski publicist, znan pa je tudi kot programski vodja in sograditelj Slovenske kinoteke ter filmskega festivala Kino Otok. Vzporedno z nastajanjem filma Mama je s slikarko Joni objavil zbirko poezije in akvarelov Krogi = En = Circles.

Obišči spletno stran , 2

Ogled dogodka je brezplačen.

S prijazno pomočjo: