• 23.6. - 1.7. 2017
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE -545 DNI...


    • DO ZAČETKA FESTIVALA
      ŠE -545 DNI...

ANSAMBEL USTNIH HARMONIK SORARMONICA

Maja Nemanič
Mira Vidic
Polona Jeršin
Simona Perme
Andrej Primc
Dinko Hrabrić
Valentin Bogataj

Umetniški vodja: Vladimir Hrovat

Spored:
Jacobus Gallus: Tempore felici (Kadar uživamo v sreči)
                            Omnia vincit amor (Ljubezen vse premaga)
Johann Sebastian Bach: Air iz Suite za orkester št. 3 v D-duru, BWV 1068
Anonimus: Pet starih francoskih menuetov iz 18. stoletja
I. Tranquillo
II. Energico
III. Lento
IV. Giocoso
V. Allegro
Wolfgang Amadeus Mozart: Serenada v C za dva klarineta in fagot, K349b
I. Allegro
II. Larghetto
III. Menuett
IV. Adagio
V. Rondo - Allegretto
Samuel Barber: Adagio
Maurice Ravel: Bolero
Vse priredbe: Vladimir Hrovat

Koncertni ansambel ustnih harmonik SORARMONICA je po delovanju v dveh drugih kulturno umetniških društvih 20. januarja 2016 ustanovil novo, svoje lastno Kulturno društvo SORARMONICA s sedežem v Ljubljani.

Po enoletnem delovanju v drugačni sestavi je vodilni slovenski sestav ustnih harmonik 26. marca 2016 naštel tri leta prenovljenega obstoja. Sestavljajo ga štiri članice in štirje člani z različnih koncev Slovenije: Maja Nemanič (Metlika/Ljubljana), Mira Vidic (Škofja Loka), Polona Jeršin (Šmarje-Sap) in Simona Perme (Zagorje ob Savi) ter Andrej Primc (Radovljica), Dinko Hrabrić (Nova Gorica), Valentin Bogataj (Gorenja vas-Poljane) in Vladimir Hrovat (Sora pri Medvodah).

V letu 2015 je SORARMONICA s svojimi mednarodnimi uspehi postavila nove mejnike v sicer kratki zgodovini svojega obstoja. Po svojem načinu podajanja in po raznolikem izboru skladb, ki pa nikoli ne zapade v plehkost, je postala mednarodno prepoznavna, priznana in dobrodošla gostja v Evropi in po novem že tudi v Aziji. Njihov repertoar zajema glasbo različnih obdobij in žanrov: od renesančnega Gallusa, prek baročnega Bacha, klasicističnega Mozarta, romantičnega Schumanna, impresionističnega Ravela, ameriškega klasika 20. stoletja Barberja prek umetniških obdelav ljudske glasbe z različnih koncev sveta, do dunajskih bratov Strauss, romantičnih skladb slovitih Beatlov in novejšega heavy-metal ansambla Metallica. Seveda ne gre pozabiti, da ima ansambel na svojem seznamu skladb tudi izvirno slovensko glasbo, tako umetno kot na svojstven način obdelane in podane slovite skladbe bratov Avsenik ter prav tako prirejene slovenske ljudske glasbene motive.

Po uspešni prvi mednarodni predstavitvi na Svetovnem festivalu ustne harmonike 2013 v nemškem Trossingnu, kjer je ansambel poleg dveh tekmovalnih nastopov imel še otvoritveni nastop na t.i. Odprtem odru in zaključni koncert v Nemškem muzeju harmonik, so leta 2014 sledile tri medalje in nepozaben zaključni koncert na estonskem festivalu Baltic-Nordic Open, kjer je na željo organizatorja ansambel ponovno sodeloval lani (2015) in osvojil zlato, srebro in bron, Grand Prix in denarno nagrado estonskega Ministrstva za kulturo. Poleg gostovanj na Hrvaškem in v Italiji je bilo lani pomembno še sodelovanje na mednarodnem festivalu v angleškem Bristolu, kjer so dosegli tri prva mesta ("Players of the Year"), eno drugo in dve tretji. Ansambel je s svojim zmagovitim Ravelovim Bolerom izjemno uspešno nastopil kot poseben gost na sobotnem večernem Gala koncertu in vodil dve toplo sprejeti delavnici.

Sledilo je vabilo na šestdnevni bienalni azijsko-pacifiški festival, ki bo v začetku avgusta 2016 v Hsinchuju na Tajvanu, kjer bodo SORARMONICA sodelovali kot edini evropski sestav. Tam bo ansambel nastopil z 12-minutnim sporedom na Gala koncertu, s 30-minutnim Slovenskim odprtim odrom, sodeloval bo v petih tekmovalnih kategorijah in imel člana v štirih od devetih tekmovalnih žirij. Poleg tega bodo, neodvisno od festivala, izvedli samostojni celovečerni klasični koncert v okviru rednih "Petkovih večernih koncertov" v veliki baptistični cerkvi v centru dvomilijonskega glavnega mesta Taipei.

Obišči spletno stran

S prijazno pomočjo: