• 23.6. - 1.7. 2017
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE -545 DNI...


    • DO ZAČETKA FESTIVALA
      ŠE -545 DNI...

četrtek

30.06.2016

21:00

Večerov oder

Koncert

BORGHESIA ● WEREFOX

BORGHESIA

Dario Seraval (vokal)
Aldo Ivančič (programiranje, elektronika, bobni)
Irena Tomažin (vokal)
Jelena Rusjan (bas, vokal)
Andraž Mazi (kitara)

Borghesia je kultna elektronska alter-rock zasedba, ki je nastala daljnega leta 1982 v Ljubljani iz alternativne gledališke skupine FV-112/15. Borghesia od svojega začetka svojo značilno estetiko napaja iz podob prepovedanega, tabuiziranega in zatrtega. V osemdesetih so bili skupaj z glasbenim kolektivom Laibach ne zgolj mednarodno najbolj prepoznavni predstavniki slovenske alternativne glasbene scene, temveč tudi prvoborci razvijajoče podzemne darkerske elektronske scene. Borghesia, ki se pogosto označuje za EBM (Electronic Body Music) pionirje, je izdala štiri dolgometražne albume za eno najpomembnejših evropskih neodvisnih založb - Play It Again Sam (PIAS), ter odigrala številne koncert širom Evrope.

Po dolgem obdobju zatišja od sredine devetdesetih do leta 2009 sta se ustanovna člana skupine Aldo Ivančič in Dario Sereval vrnila k skupnemu ustvarjanju glasbe. Junija 2014 izide nova plošča And Man Created God" za ameriško založbo Metropolis Records, čemur sledi tudi povratek na koncertne odre s celotnim bendom in novim zvokom, ki je bolj rokersko obarvan s številnimi primesmi in vplivi (folk, elektro, industrial, itd). Nova plošča je prepričljivo in izzivalno umetniško delo - rdeča nit plošče je v spoznanju, da so starejši pokvarjeni in podkupljivi sistemi zamenjali z novimi, vendar bolj ali manj enako slabimi.

Izbrana diskografija:
"And Man Created God" CD/LP (Metropolis Records, 2014) "20th Century - Selected Works" 2xCD (FV Music, 2009) "Pro Choice" CD (FV Music, 1995) "Dreamers In Colour" LP/CD (PIAS, 1991) "4x12" LP/CD (Blind Dog Records, 1991) "Resistance" LP/CD (PIAS, 1990) "Ogolelo mesto" LP (FV Music, 1988) "Escorts And Models" LP/CD (PIAS, 1988) "No Hope No Fear" LP/CD (PIAS, 1987) "Njihovi zakoni, naša življena" LP (FV Music, 1985) "Ljubav je hladnija od smrti" LP (FV Music, 1985)

WEREFOX

Melée (vokal)
Sašo Benko (kitare, vokal)
Manuel Hahn (bas, vokal)
David Halb (bobni, vokal)

Prekmurski alternativci so z izidom albuma Das Lied der Maschinen spet vstopili v samo središče glasbenega dogajanja! Po tem, ko so leta 2013 izdali prvenec "I Am Memory", z novim albumom odpirajo novo poglavje v svojem ustvarjanju in v svoj svet znova vabijo vse raziskovalce melodičnega, mističnega in na trenutke agresivnega glasbenega izražanja.

Rock mašinerija Werefox, ki se je za drugi album "Das Lied der Maschinen" povezala z založbo Moonlee Records, odgovarja na ponavljajoče se vprašanje iz znanstvene fantastike - ali lahko stroji razvijejo čustva? Odgovor je nedvomno "da".
Pesem strojev ali "Das Lied der Maschinen" je bil posnet avgusta 2015 v Layerjevi hiši v Kranju. Za produkcijo, miks in mastering je poskrbel Hannes Jaeckl, ki je bil zaslužen tudi za produkcijo prvih štirih Psycho-Path albumov.

"Medtem ko je Werefox s prvencem I Am Memory obrnil novo stran v življenju po bendih, kot so Psycho-path, Manul in Sphericube, je nova plošča rezultat krute notranje homogenosti tega kvarteta, ki se je preprosto ujel in se skozi vsako skladbo medsebojno čuti in dopolnjuje do popolnosti." Igor Bašin, Odzven

"Da, tudi drugo dete lisicodlakih oratorjev posebnega zvoka je lepo in prekleto lepo dopolnjuje prvenec, že zdaj pa se lahko vprašamo kaj bo prinesla prihodnost? Vsekakor nekaj posebnega, neslovensko poslušljivega in prekleto dovršenega - to lahko napovem že danes!" Sandi Sadar Šoba, Rockonnet (http://www.rockonnet.com/2016/01/werefox-das-lied-der-machinen/)

Obišči spletno stran , 2

S prijazno pomočjo: