• 23.6. - 1.7. 2017
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE -545 DNI...


    • DO ZAČETKA FESTIVALA
      ŠE -545 DNI...

DUO ENIGMA

Domen Lorenz, violina
Ermin Tkalec, klavir

Spored:
Ludwig van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 1 v D-duru op. 45
I. Allegro molto espressivo ed appassionato
II. Allegretto espressivo alla Romanza
III. Allegro animato
Johannes Brahms: Scherzo za violino in klavir v c-molu op. posth.
Edvard Grieg: Sonata za violino in klavir št. 3 v c-molu, op. 45
I. Allegro molto [ed] appassionato
II. Allegretto espressivo alla Romanza
III. Allegro animato

Violinist Domen Lorenz (29. 1.1990) sodi med najobetavnejše mlade slovenske glasbenike. Violino se je začel učiti s petimi leti. Njegova prva učitelja sta bila prof. Armin Sešek in prof. Vasilij Meljnikov, 2. letnik Akademije za glasbo v Ljubljani pa je zaključil v razredu prof. Primoža Novšaka. Domen je doslej osvojil osem prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Gorici, Trstu in Zagrebu, kjer je bil leta 2005 proglašen za absolutnega zmagovalca tekmovanja. Veliko nastopa tudi kot komorni glasbenik, leta 2002 je kot član tria SGBŠ Ljubljana prejel prvo nagrado na tekmovanju TEMSIG.

Doslej je z velikimi uspehi gostoval v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji, Italiji in Nemčiji. Kot solist je (že dvakrat) nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije, Orkestrom SNG Ljubljana, Camerato Labacensis, Celjskim godalnim orkestrom in Simfoničnim orkestrom SGBŠ Ljubljana. Večkrat se je udeležil Glasbenega julija na Obali, kjer je prejel tudi nagrado Antonia Tarsie. Dvakrat se je udeležil Foruma Dunajskih filharmonikov v Trenti in bil obakrat izbran za sklepni koncert v Brahmsovi dvorani znamenitega dunajskega Musikvereina. Med večje Domnove uspehe sodijo še nastopa v Frankfurtu in na Miklavževem koncertu TV Slovenija, zlata plaketa na državnem tekmovanju v Velenju, izredno uspela uspešna solistična recitala v okviru Evropskega glasbenega poletja v Bergamu in Pragi ter povabilo (kot edinemu Slovencu), da je postal član orkestra Mednarodnega orkestrskega inštituta Attergau, katerega simfonični orkester je nastopil na mednarodnem festivalu v Salzburgu 2009.

Domen je dobitnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo. V maju l. 2010 je s pianistko Mio Miljković z izjemnim uspehom gostoval z dvema recitaloma (Taipei, Ilan) na Tajvanu. Po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu je svoje izobraževanje nadaljeval na dunajski Univerzi v razredu ene največjih pedagoginj današnjega časa - prof. Dore Schwarzberg in se po dveh letih vrnil v Ljubljano, kjer je študij prve stopnje bolonjskega sistema zaključil pri prof. Gorjanu Košuti.

V sezoni 2014/2015 je postal stalni član simfoničnega orkestra SNG opera balet Ljubljana, 2 stopnjo bolonjskega študija pa nadaljuje pri prof. Volodji Balžalorskem.

Ermin Tkalec se je pričel učiti klavir pri prof. Andrei Seljan Drofenik v Glasbeni šoli Rogaška Slatina in nadaljeval na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri prof. Janezu Lovšetu, kasneje pa pri prof. Heleni Megušar. Končuje podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Dubravki Tomšič - Srebotnjak, bil pa je tudi Erasmus študent na Dunaju (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) v razredu Prof. Martina Hughesa.

Je dobitnik najvišjih nagrad na različnih državnih ter mednarodnih tekmovanjih. Svoje znanje izpopolnjuje pri Rubenu Dalibaltayanu, Jasminki Stančul in Grigoriju Gruzmanu. Poleg recitalov se je kot solist predstavil z Orkestrom SGBŠ Ljubljana, SNG Ljubljana in Slovensko Filharmonijo ter kot pianist različnih solistov ter večjih zasedb. Bil je član Klavirskega tria Etos (Ana Julija Mlejnik - violina, Helena Švigelj -violončelo), sedaj pa ustvarja v Duu Enigma z violinistom Domnom Lorenzom ter v duetu s sopranistko Mojco Bitenc in je pianist pri Glasbeni Matici. Povezuje se tudi z ostalimi glasbeniki in delujočimi skladatelji in krstno izvaja njihova dela. Letos je poleg nastopov na Magistratu, v Slovenski Filharmoniji ter drugod nastopil tudi na festivalu Lent (Maribor), festivalu Arsana (Ptuj) in v Kristalni dvorani v Rogaški Slatini z violinistom Teofilom Milenkovićem.

Za svoje uspehe je prejel študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Decembra 2015 je po lekciji s pianistko Normo Fisher, od nje prejel povabilo na študij v Londonu (Royal College of Music).

S prijazno pomočjo: