• 23.6. - 1.7. 2017
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE -545 DNI...


    • DO ZAČETKA FESTIVALA
      ŠE -545 DNI...

četrtek

30.06.2016

16:00

Marprom Arena

Folklorni festival Folkart

28. FOLKART (FIN)

Folkart je pisana paleta neštetih barv ljudske tradicije z vsega sveta.

Mariborski folklorni festival, letos že 28. po vrsti, je poznan kot eden najvidnejših v svetu folklore. Letošnja pahljača nastopajočih skupin bo zato zelo široka – od Južne Amerike preko Evrope do Azije. Hlad oddaljene Finske bo razgrela strastna Argentina. Bivšo skupno domovino bodo zastopali vedno odlični Srbi, azijski del sveta pa nam bo predstavil mistični Kazahstan. Lepote tihomorskega dela sveta nam bodo pričarali člani skupine iz Fidžija, ki bodo merili moči z vročimi ritmi Kostarike.

Slavnostna otvoritev bo v torek, 28. 6. na Trgu Leona Štuklja, kjer se bodo vse skupine predstavile občinstvu s po dvema plesoma. Še prej pa se bodo folkloristi sprehodili po Lentu v veliki povorki. V sredo, 29. 6. in v četrtek, 30. 6. bo veliko folklornega dogajanja po samem mestu; dopoldan na Grajskem trgu, popoldan v Marpromovi Areni, proti večeru pa ponovno ob reki Dravi po Lentu, pri Jurčkovem odru, ko se bodo nastopi prevesili v večerno rajanje na Glavnem in na Grajskem trgu.

Sobota, 2. julija bo še posebej vesela, glasna in pisana. Z dopoldanskimi nastopi na Grajskem trgu, veliko povorko skozi mesto vse do Europarka pa bodo skupine iz Argentine, Fidžija, Finske, Kazahstana, Kostarike, Srbije in Slovenije vabile na slavnostni zaključek na Trg Leona Štuklja, kjer bodo še zadnjič v tem letu odplesale vsaka po dva najboljša plesa za zvesto občinstvo. Folklorni teden bo ob nabrežju reke Drave zaokrožil veličasten ognjemet!

FINSKA

Motora, Joensuu

Skupina Motora je bila ustanovljena leta 1968. Mladi folkloristi zelo uspešno delujejo v svojem prostoru in spadajo v najvišjo kategorijo folklornih ansamblov na Finskem. Skupina slovi po svojih živahnih in zanimivih predstavah. Prihajajo iz mesta Joensuu v pokrajini Severni Kareliji na vzhodu Finske. Poseben poudarke dajejo Karelskim plesom.

Ogled dogodka je brezplačen.

S prijazno pomočjo: